Діденко закликає народних депутатів підтримати законопроект №2591

1 июня 2015
2652 просмотра Голосов: 0 Автор:Oleg
article8929.jpg

Міжфракційним об'єднанням «За енергетичну незалежність України» 28 травня було організовано зустріч, в ході якої було обговорено «Майбутнє фіскального режиму газовидобувної галузі».

У зустрічі також прийняв участь пан Карлос Паскуаль, який є представником міжнародної консалтингової компанії IHS та членом робочої групи при Міністерстві фінансів України, яка займається розробкою проекту закону щодо змін до Податкового кодексу в частині перегляду системи оподаткування підприємств усіх форм власності, які здійснюють господарську діяльність з видобутку нафти, конденсату та природного газу. Пан Паскуаль презентував кілька моделей фіскального режиму, запровадження яких може стати поштовхом для збільшення внутрішнього видобування природного газу в Україні та сприяти збалансуванню надходжень до Державного бюджету.

У заході прийняли участь представники компанії IHS, народні депутати України, зацікавлені у питаннях газовидобувної галузі та розбудови енергетичної незалежності України, представники Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Міністерства фінансів України, Міністерства екології та природних ресурсів України, незалежні експерти.

Заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Україні Ігор Діденко у своєму виступі зазначив важливість прозорості на ринку газовидобувної галузі та збільшення видобутку вуглеводнів. Також він наголосив на необхідності використання нових технологій видобутку, закупівлі бурового обладнання та залучення інвестицій.

В Україні потрібно створити сприятливі умови для збільшення вуглеводнів, тому для залучення інвесторів вкрай важливо мати зрозумілу та стабільну систему оподаткування у нафтогазовій галузі.

І. Діденко сказав: «Робота IHSпроведена якісно та в стислий термін. Було розглянуто різні моделі. Рентні ставки, які хочуть мати наші фіскальні органи, пов’язані з тим, що багато бізнесу поводить себе цинічно по відношенню до держави, але й держава теж іноді не чесно веде себе по відношенню до бізнесу».

«У 2013 році Україна отримала статус країни-кандидата Ініціативи прозорості видобувних галузей (ЕІТІ). В цьому році Україні потрібно написати перший звіт по ІПВГ. Що це означає? Це означає, що видобувники,( ред.- в цьому році нафтогазова галузь, а в перспективі і вугілля), повинні будуть звітувати не тільки про свої видатки, але й про своїх контрагентів. Я дуже хочу подивитися наскільки вони будуть чесні», — підкреслив І. Діденко.

Зважаючи на великий суспільний інтерес до питання пошуку оптимальних розмірів рентної плати за користування надрами для видобування газу та ситуацію, яка склалася в цій сфері, також було обговорено актуальні законодавчі ініциативи, які зараз перебувають на розгляді Верховної Ради, в тому числі профільних комітетів, та найближчим часом будуть винесені для прийняття рішення у залі Верховної Ради України.

Заступник міністра енергетики також зосередив увагу присутніх народних депутатів на важливості прийняття законопроекту № 2591, який вже було розглянуто на двох комітетах Верховної Ради (ред. – ПЕК та екології). Прийняття Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення прозорості видобувних галузей в Україні» дозволить удосконалити систему управління природними ресурсами, матиме позитивний вплив на процес формування бюджету і розподілення бюджетних коштів, а також сприятиме покращенню інвестиційного клімату в державі та боротьбі з корупційними схемами у видобувних галузях.

Уряд дав доручення Мінфіну на базі даної презентації IHSпідготувати на протязі двох тижнів остаточну версію позиції уряду щодо внесення змін до податкового кодексу. Як повідомила Олена Макеєва, заступник міністра фінансів, на основі наданих незалежними видобувними компаніями даних були зроблені розрахунки. Головним завданням було розробити модель, яка буде ефективною саме для України, тому й було прийняте рішення про незалежне дослідження.

«Для Міністерства фінансів важливо знайти точки дотику між урядом та депутатами, щоб це було спільне рішення. У 2014 році до держбюджету України надійшло 16 млрд. 908 млн. грн. рентної плати за користування надрами за видобування вуглеводнів ( ред. — нафти, природного газу та газоконденсату), у тому числі плата за видобування природного газу — 8 млрд. 655,8 млн. грн. Станом на 28 травня 2015 року до держбюджету надійшло 7 млрд. 662 млн. рентної плати за користування надрами за видобування вуглеводнів, у тому числі за видобування природного газу – 6 млрд. 540 млн. грн.», — зазначила О. Макеєва.

За словами О. Макеєвої, в 2015 році Мінфін очікує отримати рентної плати за користування надрами 38 млрд. 697 млн. грн., у тому числі плати за видобування природного газу — 30 млрд. 766 млн. грн.

Слід зазначити, виконання зобов’язань України в рамках ІПВГ включене до вимог низки міжнародних фінансових інституцій (Світового банку, МВФ тощо), міститься у спільних документах України та ЄС, є важливим фактором для оцінки України з боку інвесторів — міжнародних нафтогазових компаній. Тому невиконання зобов’язань не лише погіршить оцінку України міжнародними партнерами, але й надалі сприятиме непрозорості та корупції в сфері видобутку вуглеводнів.

Довідково

У вересні 2009 року Україна зобов’язалася імплементувати ЕІТІ, схваливши урядову Постанову №1098 “Про приєднання України до Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях”. Пізніше ці наміри були документально підтверджені перед МВФ, ЄС та в рамках Партнерства “Відкритий уряд”.

10 жовтня 2012 року Наказом №785 Міненерговугілля було створено Багатосторонню групу зацікавлених осіб з питання імплементації ЕІТІ в Україні, до якої на паритетних засадах увійшли представники органів влади, компаній та громадськості.

Україна отримала статус країни-кандидата Ініціативи прозорості видобувних галузей (ЕІТІ) 17 жовтня 2013 року.

Незалежний Адміністратор у травні 2015 року має розпочати роботу з підготовки звіту ЕІТІ за 2013 рік. Звіт має бути опублікований відповідно до визначеного Міжнародним Секретаріатом терміну (жовтень 2015 року).

Додаткова інформація — http://eiti.org.ua

EITI в Україні

Комментарии (0)

Связаться с нами:

facebookgooglemailodrsstwittervkvk