5 законів для Верховний Ради на цей тиждень

12 января 2015
4116 просмотров Голосов: 0 Автор:Pavel Nek
article6691.jpg

Про це йдеться у прес-релізі ініціативної групи.

Згідно з повідомленням, пропоновані закони стосуються антикорупційної, судової та медіа-реформи, а також євроінтеграції.

Експерти наголошують на включенні до порядку денного сесійного тижня та ухваленні в цілому двох антикорупційних законопроектів:№0949 про відкритість використання публічних коштів та №1406 про протидію відмиванню грошей.

Законопроект №0949, стверджують експерти, зобов’яже розпорядників державних коштів оприлюднювати щоквартально на спеціальному єдиному веб-порталі інформацію про заплановане та фактичне використання коштів, зокрема за договорами, на службові відрядження. Це дозволить громадянам знати наскільки прозоро та ефективно використовуються державні кошти.

Законопроект №1406 усуває суперечності в пакеті антикорупційних законів, які Верховна Рада під тиском громадськості та мітингувальників ухвалила 14 жовтня 2014 року.

«Без прийняття цих змін неможливо провести конкурс на посаду директора Національного антикорупційного бюро, а також запустити роботу нових антикорупційних органів. В разі ухвалення відповідного законопроекту можна буде деполітизувати процедуру обрання директора Національного антикорупційного бюро», – йдеться у повідомленні.

Також законопроектом передбачено, що на службу до бюро не можуть бути прийняті особи, які протягом останніх п’яти років працювали у спеціально уповноважених підрозділах по боротьбі з корупцією в існуючих органах правопорядку.

Крім того, представники ініціативи вимагають внести у порядок денний пленарного тижня, прийняти за основу і підготувати до другого читання за скороченою процедурою три важливих законопроекти: № 1497 внесення змін до закону про судоустрій і статус суддів відповідно до європейських стандартів, № 1357 щодо Суспільного телебачення і радіомовлення та №1065 про технічні регламенти та оцінку відповідності.

Законопроект №1497, стверджують експерти, усуває політичні органи від вирішення питань кар’єри судді, передбачає виключно конкурсний механізм заняття посади судді, встановлює чіткі підстави для дисциплінарної відповідальності суддів, у тому числі звільнення, вдосконалює систему, внутрішню структуру і порядок діяльності кваліфікаційних і дисциплінарних органів, приводить їх у відповідність до європейських стандартів, спрощує систему судів через відмову від вертикалі господарських судів, посилює роль Верховного Суду у формуванні послідовної судової практики.

Ухвалення законопроекту №1357 забезпечить діяльність Національної суспільної телерадіокомпанії України в частині визначення механізму створення НСТУ, її організаційно-правової форми, джерел фінансування, умов оплати праці працівників, захисту майнових прав НСТУ та інтересів трудового колективу, удосконалення діяльності органів управління, порядку формування і засад діяльності наглядової та редакційної рад.

Також законом буде забезпечено утворення та подальшу діяльність публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України» у відповідності до міжнародних стандартів.

Законопроект №1065 спрямований на усунення технічних бар’єрів в торгівлі між Україною та ЄС (отримання доступу до європейського ринку для промислових товарів) шляхом впровадження в Україні європейської системи технічного регулювання.

Відповідний закон покликаний прибрати усі дублюючі чи суперечливі вимоги до продукції, які відповідатимуть вимогам ЄС. Замість неузгоджених документів виробник отримає чіткі вимоги, що сприятиме дерегуляції та покращенню інвестиційного клімату.

Українська правда

Похожие статьи:

ОбществоЯкі реальні зміни потрібно внести в Реформи с/г для аграріїв?

IT-ТехнологииiPhone 6 зможе працювати тиждень без підзарядки

Политические статьиРеформи в дії

Общество​Британці дуже часто плутають дні тижня

ЭкономикаКоаліційна Угода 2014 не допоможе аграріям цього року

Комментарии (0)

Связаться с нами:

facebookgooglemailodrsstwittervkvk