Новінський,Вілкул,Королевська - "післямайданну" Україну вже не так легко нагодувати якимись вивертами. ЗМІ

2 ноября 2015
3036 просмотров Голосов: 0 Автор:Kovel
article10885.jpg

Не встигли українці «насолодитися» затриманням Геннадія Корбана, як правоохоронці продовжили показ популярного шоу «затримай народного депутата». Цього разу повістки полетіли на адресу одразу трьох нардепів з «Опозиційного блоку». Для чого це робиться?

1 листопада було оголошено про підозри у скоєнні трьох злочинів політику від УКРОПу, кандидату на посаду міського голови Києва Геннадію Корбану. 2 листопада правоохоронці прийшли вручити повістки для проведення слідчих дій нардепам Вадиму Новинському, Олександру Вілкулу та Наталії Королевській просто під час засідання погоджувальної Верховної Ради.

У суспільстві моментально почали народжуватися ідеї і версії того, що це було і кому потрібно. Журналісти «24» розглянули найпопулярніші з них.

Боротьба зі злочинністю

Повістки можуть означати боротьбу зі злочинцями. Ще коли затримали Мосійчука, Генпрокуратора анонсувала, що подальші фігуранти будуть з іншого політичного табору. А невинних депутатів значно менше, ніж тих, у кого «рильце в пушку». Причому, на жаль, стосунок до тієї чи іншої політичної сили ролі тут не грає. Як ми вже переконалися, корупціонерами можуть бути як екс-регіонали, так і представники нинішніх «демократичних» партій.

Корбан далеко не янгол. У його минулому стільки нехороших речей, що правових претензій до Корбана може бути набагато більше,
— відзначив у коментарі сайту «24» політолог Володимир Фесенко.

Він також зауважив, що нинішні троє осіб із Опозиційного блоку — не останні депутати, яким прийде повістка. Буде підніматися питання стосовно підозри Юрію Бойку. Тим більше, що його ім'я вже фігурувало раніше в якості потенційних підозрюваних Генпрокураторую.

Але для того, щоб повністю зняти питання, потрібно довести справу до кінця, не обмежуватись повістками. Бо поки що боротьба зі злочинністю все-таки виглядає як спроба з боку правоохоронних органів продемонструвати неоднобокість розслідування кримінальних справ.

Це шоу, для того, щоб Генеральну прокуратуру не звинувачували, що їхня діяльність іде проти опонентів Опозиційного блоку. Бо якщо ми побачимо реальні затримання, і відкриття справ як у Мосійчука і Корбана, тоді це буде реально говорити про те, що є однаковий підхід. Але виклик на допит не демонструє неупередженості,
— зауважив у коментарі сайту «24» політичний експерт Інституту соціальных технологій «Соціополіс» Ярослав Макітра.

Боротьба Порошенка з конкурентами

Звичайно, боротися з політичними конкурентами, яким є, що пред’явити, дуже зручно. Не скористатися цим не можливо. Але способи затримання і пред’явлення повісток правоохоронцями викликають чимало запитань.

Треба було б це робити в інший час і за інших обставин. Те, як це зробили, з політичної точки зору створює більше проблем для Порошенка, і підіграє УКРОПу. Арешт Корбана, фактично, це подарунок для Філатова. Як і «Свобода» електорально виграла від арешту своїх активістів,
— уточнив Фесенко.

До всього, команда Президента, яка взялася наводити лад серед потенційних нечесних депутатів, фактично опинилася між двох вогнів. З одного боку, претензії правохоронців до представників різних політичних сил логічно обумовлені тим, щоб не було звинувачень у вибірковості правосуддя. З іншого — для президентської команди ризиковано одночасно діяти проти людей Коломойського-Корбана і Ахметова. Адже така «війна на два фронти» загрожує недорахуванням голосів за відповідні законопроекти.

Зараз занадто конфліктна ситуація, багато хто з депутатів різних політичних таборів будуть думати: «Чи не буду я наступним?» Цей інстинкт самозбереження може діяти досить серйозно, і буде проблема не тільки з отриманням згоди на позбавлення депутатської недоторканності, але з високою вірогідністю можна прогнозувати, що не буде 300 голосів за скасування відповідної конституційної норми,
— пояснив Фесенко.

«Показуха»

Існує також версія, що усі ці пафосні затримання, оголошення підозр і вручення повісток є ніщо інше, як окозамилювання. Мовляв, достатньо просто імітувати бурхливу діяльність, і народ це «проковтне».

Директор Центру політичного аналізу «Стратагема» Юрій Романенко переконаний, що досі пред’явлення повісток – чиста показуха.

Нехай вже посадять хоч когось. Скільки вже цих повісток було, що можна збитися з рахунку. Що значить повістка, якщо у них депутатська недоторканість? Повістки можна слати кому завгодно,
— наголосив Романенко у коментарі сайту «24».

Нардеп від «Самопомочі» Семен Семенченко назвав шоу з повістками на погоджувальній Раді «клоунадою».

За «показуху» говорить ще й той факт, що вивести в білий світ повістки конче потрібно було саме сьогодні, адже вчора Президент Порошенко наголосив, що «Корбан — це тільки початок».

Ще питання — чому саме на погоджувальній раді намагались вручити повістку Новинському? Адже не секрет, що він її учасником не є. Або представники прокуратури до того не компетентні, що навіть не поцікавилися, чи будуть присутні там власне фігуранти, або існує інший мотив таких дій. Народний депутат від «Батьківщини» Андрій Кожем’якін вважає це схожим на провокацію. Адже Мосійчука прийшов затримувати особисто прокурор, а Новинському лише заочно вручили повістку. За словами Кожемякіна, це дуже скидається на те, що хтось когось попереджає.

Українське терпіння

Виходить, що кожен з варіантів того, що означають повістки і затримання, має реальне підґрунтя. Але головне «але» все-таки єдине: Україна повірить у реальність боротьби тільки тоді, коли побачить хоча б один результат. Поки що бачимо лише шоу. Покарання не поніс ніхто з одіозних діячів політики. «Післямайданну» Україну вже не так легко нагодувати якимись вивертами.

Далі — очікуватимемо, хто наступний втрапить до «кривеньких лапок» нашого правосуддя. Називати їхні дії «міцними лещатами закону» поки що немає підстав. Також матимемо змогу вчергове насолодитись тим незвіданим способом, в який прокуратура затримуватиме наступних підозрюваних нардепів. Або — побачимо, як уміє діяти правоохоронна система, якщо виконає роботу над помилками.

Джерело-http://24tv.ua/igri_povistok_n626757

Похожие статьи:

Политические статьиВ Дніпропетровську здійняли бунт проти вручення повісток в АТО

Новости БизнесаВілкул доручив підконтрольним йому відомствам припинити всі платежі, крім зарплат

Новости ОбществаКиєво-Печерська лавра агітує за Вілкула. Протести вірян

Новости ПолитикиУ фракції Партії регіонів хочуть змінити лідера – Богословська

Комментарии (0)

Связаться с нами:

facebookgooglemailodrsstwittervkvk