Рада Майдану згодна виконати частину умов закону про амністію

14 февраля 2014
4678 просмотров Голосов: 0 Автор:Евген Скил
article3758.jpg

Активісти у зв'язку з фактом визволення останнього заарештованого готові частково звільнити вулицю Грушевського та КМДА, залишивши там своїх представників

В заяві сказано: «Сьогодні, 14 лютого 2014 року, був звільнений останній з 234-х активістів Дмитро Полтавець. Враховуючи виконання владою вимог Майдану щодо звільнення заручників, рада ВО «Майдан» вважає можливим виконати вимоги закону України про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання осіб у зв'язку з подіями, які мали місце під час проведення мирних зібрань, що дозволить уникнути силового сценарію подій».

«Впевнені, що такий крок дозволить зберегти найцінніше — тисячі наших побратимів, яким загрожує багаторічне ув'язнення. Разом з тим, ми попереджаємо владу, що якщо вона знову розгорне репресії проти активістів і мітингувальників, піде на зрив процесу мирного розв'язання кризи, то наші дії будуть набагато масштабнішими, ніж просто повернення на свої позиції», — сказано в заяві.

Як уточнив на прохання журналістів активіст Андрій Дзіндзя, мова йде про часткове звільнення вулиці Грушевського для проїзду транспорту.

-В умовах мова не йде про те, що звідти повинні піти мітингувальники. Мітингувальники залишаться і будуть контролювати цю вулицю. Там буде «Автомайдан». Звільняти повністю ми її не будемо… Потрібно буде зробити дорогу для проїзду автотранспорту. Думаю, що по одній смузі. Повністю ніхто звільняти не буде, — сказав він.

За словами Дзіндзя, мова також йде про звільнення будівлі КМДА, однак там залишатиметься охорона «Майдану».

-Там міліції не буде. Охорона повністю буде наша, — додав він і зазначив, що у співробітників КМДА і раніше був доступ до своїх робочих місць. Дзіндзя також зазначив, що питання про звільнення протестувальниками зали КМДА, буде вирішуватися в понеділок.

Нагадаємо, 29 січня Верховна Раді ухвалила закон про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань № 4021-3, проект якого вніс депутат-регіонал Юрій Мірошниченко.

Відповідно до документа, під амністію потрапляють затримані учасники протесту, якщо будуть розблоковані адмінбудинку в центрі Києва і центральні вулиці столиці, зокрема вул. Грушевського. Юристи назвали цей документ законом про заручників. Термін закінчення закону про амністію закінчується 17 лютого.

Раніше Генпрокуратура заявила, що по Україні захоплені 37 об'єктів і затриманих відпустять тільки після звільнення всіх будівель.

Відповідно до закону про амністію Майдану, який опозиція назвала законом про заручників, протестувальникам на звільнення зайнятих об'єктів дається 15 днів — починаючи з дня, що слідує за днем опублікування документа (закон набув чинності 2 лютого). Якщо будівлі та комунікації не звільнять (до 16 лютого включно) або факт звільнення не підтвердить генпрокурор своїм оголошенням на сайті Генпрокуратури, амністія щодо учасників «Майдану» в силу не вступить, людей з-під арешту не випустять.

На Раді «Майдану» було прийнято рішення про те, що тільки після звільнення всіх заручників розглядатиметься питання про звільнення адміністративних будівель.

Похожие статьи:

ПроисшествияВ Симферополе американца, друзья которого поддерживают «Евромайдан», избили

Новости ПреступностиСолдат-дезертиров из Одесской в/ч словили

Новости в миреДо польської католицької церкви вперше подали позов про педофілію

Новости БизнесаМиндоходов пересмотрит порядок отчетности по налогам для бизнеса

Новости Экономики​Нацбанк поменял правила обмена валют

Комментарии (0)

Связаться с нами:

facebookgooglemailodrsstwittervkvk