Сільське господарство по-закарпатськи

11 марта 2014
4311 просмотров Голосов: 1 Автор:manknteu
article4148.jpg

Політики під час виборчих кампаній та на офіційних перемовинах завжди вказують на сільське господарство як потенційну галузь економіки, що допоможе розвити ряд суміжних галузей, а також – врятувати бюджет та завоювати європейський споживчий ринок.

Сільськогосподарські угіддя займають ¾ від загального земельного фонду України, левова частка тут належить орній землі та багаторічним насадженням. Найбільше орних земель в степу та на півночі (на Поліссі).

Станом на сьогоднішній день потенціал України значно більший, ніж вимагає ринок всередині країни. Це означає, що в найближчому майбутньому знову можуть заговорити про спеціалізацію України на європейському ринку через сільське господарство.

Закарпатська область вже є серйозною частиною європейських ринків. Чимало словацьких та угорських сімей приїжджають на ужгородські ринки за дешевими але природними яблуками, картоплею, м’ясом тощо. Для когось це вже давно стало звичним видом бізнесу, і поїздки через кордон навіть по кілька разів в день є звичним явищем.

Коли говорять про проблеми розвитку закарпатського ринку с/г продукції, то кажуть про відсутність самого ринку як єдиного місця збуту екологічно чистої продукції.

Згідно чинного законодавства, кожен бажаючий може вирощувати в себе в домашніх умовах продукцію тваринництва та рослинництва та відповідно збувати їх на спеціалізованих ринках. При цьому не обов’язково мати статус приватного підприємця. На практиці ж більшість стикається з проблемою, коли цю можливість трактують, для прикладу, звичайні чиновники абсолютно з точністю до навпаки. Поодинокі бабусі, що продають молоко, сир, домашню сметану чи яблука власного виробництва змушені часто ховатися від муніципальної поліції, бо ті вимагають підтвердити якість продукції сертифікатами якості, спеціальними дозволами займатися такою діяльністю, або й напряму лякають податковими інспекціями, штрафами тощо.

Кажуть, що селяни отримують дотації та субсидії при здійсненні сільськогосподарської діяльності. Коли справа доходить до практики, то як скаже будь-який практик-сільськогосподарник, «краще нічого не давайте, але і не заважайте».

А ще аграрний бізнес не користується надто великою увагою суспільства, а отже розвиток ринку стриманий. Це також пояснюється низькою обізнаністю громади щодо правил ведення аграрного бізнесу в Україні.

Питання: чи готові ми відкрити свої ринки для с/г продукції з Європи, щоб остаточно вбити вітчизняного виробника?

Похожие статьи:

Новости Сельского хозяйства​Україна продовжує співпрацю зі Світовим банком

ПроисшествияВ Ужгороде згорів готель "Закарпаття" (відео)

Новости Сельского хозяйстваЧерез відносини з Росією українські виробники сиру недоотримали половину прибутку

Новости Сельского хозяйстваУкраїна та Латвія розвивають сільське господарство

Новости Сельского хозяйства​Сільський туризм як елемент розвитку сільської місцевості

Комментарии (0)

Связаться с нами:

facebookgooglemailodrsstwittervkvk