«Нафтогаз» віддасть борги «Газпрому» протягом декількох місяців

7 февраля 2014
5090 просмотров Голосов: 0 Автор:Евген Скил
article3662.jpg

«Нафтогаз» має намір в найближчі місяці погасити заборгованість перед «Газпромом» за поставлений газ.

Про це журналістам повідомив у Відні в.о. міністра енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, передає «ИТАР –ТАСС».

— Ми говоримо не про реструктуризацію, а про погашення. Йдеться про термін не більше декількох місяців, — сказав він.

За даними Ставицького, борг «Нафтогазу» перед «Газпромом» становить близько 3,3 млрд доларів.

Заборгованість України за поставлений газ у 2013 році складає 2,7 млрд доларів, за січень 2014 року — близько 500 млн доларів. Однак точну цифру заборгованості Ставицький не назвав, пославшись на відсутність остаточних даних.

— Точної цифри у нас поки немає, тому що 15 числа кожного місяця ми підраховуємо, скільки газу закуплено в попередньому місяці, — пояснив він. — Те, що було заявлено «Газпромом», 3,3 млрд доларів, десь так і є.

За його словами, два дні тому відбулася зустріч віце-прем'єра України з представниками «Газпрому», на якій обговорювалися кроки для врегулювання питання.

— Я впевнений, що нам вдасться цю тему закрити, — заявив Ставицький.

Він також підтвердив, що заборгованість в січні цього року зросла в тому числі через те, що західні регіони країни не перераховують оплату за його споживання.

Крім того, за його словами, ряд підприємств теплоенергетичного комплексу переводять платежі за споживаний газ із затримкою.

— Тому уряд прийняв рішення, виділені бюджетом гроші. Вони (компанії) розраховуються з «Нафтогазом», і ці кошти будуть спрямовані на розрахунки з «Газпромом», — сказав Ставицький.

Уряд України до кінця 2014 року остаточно визначиться з фінансовою моделлю модернізації газотранспортної системи, заявив також Ставицький.

За його словами, влада розглядає варіант створення для цього консорціуму з російським «Газпромом» і залученням третьої інвестора.

— Ми розраховуємо, що вирішимо питання з інвестиціями в цьому році, — заявив він. — Зараз ми знаходимося в переговорах з «Газпромом», ми розглядаємо питання про створення консорціуму — це буде двох- або тристоронній консорціум… Ми відкриті для діалогу і готові підтримати ініціативи стратегічних партнерів, як «Газпрому», так і з Євросоюзу, — заявив Ставицький.

Похожие статьи:

Новости в мире​ЄС визнає невиконання Києвом зобов'язань по газових контрактах з РФ

Новости УкраиныУкраїна збільшила імпорт російського газу

Новости БизнесаНафтогаз за січневий газ заплатить Газпрому в березні - Ставицький

Новости Экономики​Постачання газу на Україну з червня переводиться на передоплату

Новости Украины«Нафтогаз» ограничил до минимума поставки газа для ряда областей

Комментарии (0)

Связаться с нами:

facebookgooglemailodrsstwittervkvk