​Комунальна сфера просить термінових змін

30 марта 2014
5077 просмотров Голосов: 0 Автор:manknteu
article4344.jpg

Необхідність у вдосконаленні комунальної сфери в Україні вже доведена суть. Проте ні перехід на приватну форму власності, ні перехід на колективну форму власності поки що себе не виправдали повною мірою. Це видно із того, що держава продовжує брати на себе функцію забезпечення міста теплом та водою, організовує вивіз сміття, облагороджує територію тощо.

В Ужгороді вище згадані 3 форми організації суспільства достатньо тісно переплітаються, і вже мають певні свої результати.

1. Комунальна сфера у руках держави. Ужгородці неодноразово жалілися представникам влади та ЗМІ на відсутність води в будинку, проблеми з каналізаційними люками, тощо. Не зважаючи на чималу кількість звернень, на жаль проблем не меншає з кожним роком.

Хтозна, якби Сергій Ратушняк, будучи на посаді мера, не ініціював перехід на автономне опалення, ситуація з відсутністю тепла для жителів міста теж стояла б гостро. Раптом в один момент понад 80% будинків перейшли на власну систему опалення, відмовившись від загальноміської системи.

2. Приватна форма власності. Вже кілька років вивозом сміття в місті займається приватна структура AVE. Ужгородці підписують договір про надання послуг на вивіз сміття та з підприємством, і можна сказати, отримують якісну послугу.

Окремі частини міста, колишні окремі адміністративні одиниці, які недавно приєднані до міста, на жаль поки не користуються послугами компанії АВЕ.

ЖЕКи себе ніяк не можуть віджити, бо чимало служб зв’язані з їх роботою, і відмовитися від них повністю місто також не може.

3. ОСББ як форма самоорганізації в Ужгороді була популярною в момент, коли ідея про таку ініціативу в Україні лише зароджувалася. Місто на 120 тисяч осіб отримало лише кілька десятків організацій співвласників багатоповерхових будинків. Сьогодні ця цифра не суттєво змінилася з того часу. Існує чимало проблемних точок, в яких опиняються зацікавлені в цій формі господарювання люди.

Люди, які живуть в будинках, що обслуговується колективною системою в тому числі і комунальної сфери, значно швидше і оперативніше реагують на проблеми ремонту тротуарів, дитячих майданчиків, вкручування ламп у під’їздах тощо.

На законодавчому рівні кожна із цих форм має свої переваги і недоліки, так само як і в практичному полі. Проте якщо ми хочемо змін для свого міст, слід змінювати не лише систему влади, а й систему мислення. Так вдасться побудувати можливо 4 варіант, не описаний тут, проте більш досконалий і прийнятний, але однозначно вивчений і апробований.

Похожие статьи:

Коммунальные предприятия​Куди поділася комунальна служба Ужгорода?

Новости ПолитикиВ Ужгороді спалили машину мера

РелизыКонкурс: Будуємо нову Україну

Коммунальные предприятияВ Ужгороді стіни будинків обвалюються

Туризм и путешествияСхід і Захід: дерево з сходу прижилося на Закарпатті

Комментарии (0)

Связаться с нами:

facebookgooglemailodrsstwittervkvk