Чи потрібно дотримуватись посту?

8 июня 2015
2012 просмотров Голосов: 1 Автор:Вова Шешурак
article9035.jpg

Блаженніший Митрополит Онуфрій — про піст, сучасних людей і зразках для наслідування.





— Ваше Блаженство, Трійцею або П'ятидесятницею закінчився Великодній цикл. Ми почали з цього тижня новий відлік. Чим відрізняється цей період від інших річних циклів?

— Свята Церква народилася на П'ятидесятницю і саме після цього свята почала активно діяти і проповідувати, подібно до цього і в церковному богослужбовому колі після П'ятидесятниці йде новий відлік кожного наступного недільного дня, в який, крім таємниці Воскресіння, часто згадуються знаменні євангельські події або події християнської історії. В першу неділю, наприклад, згадується Собор Всіх Святих, в другу — Всіх Святих, що в землі Російській просяяли, і так далі.

— 8 червня розпочинається Петрів піст. Щодо посту можна часто почути, що, мовляв, у наш нервовий вік піст є додатковим стресом. Чим корисний піст сучасній людині?

— Після вселенського потопу, Господь благословив м'ясну їжу, тобто люди почали їсти плоть тварин і птахів. Але колишньої тривалості життя у людини вже не було. Це свідчить нам про те, що піст не є якоюсь жорстокістю з боку Господа до Свого творіння. Господь хоче, щоб через піст ми повернулися в колишній чин того прекрасного устрою, яке було у людини в Раю. Якщо виражатися інакше кажучи, піст — це не стрес для людини, це засіб, що знімає з людини стрес.

— Як правильно підготуватися до посту всім бажаючим? Що можна робити в піст, що не можна?

— В пості ми обмежуєм себе, в першу чергу, від скоромної їжі. Для людини рослинна їжа є природною і найкориснішою для її здоров'я. І коли люди сильно хворіють, або коли старість приходить до людей, то навіть лікарі не радять їсти важку м'ясну їжу. Вона є більш корисною для молодих, для тих, хто має сильний організм, хто важко фізично працює. І Свята Церква, знаючи, що корисно людині, пропонує нам в період Великого посту утриматися від м'ясних, молочних продуктів для того, щоб відновити гармонію в нашому тілі і той природний чин і порядок, який Бог встановив в кожній людині. Коли ми постимо, то наш організм перебудовується. Якщо людина весь час вживала м'ясо, то йому, може бути, спочатку важко жити тільки на рослинній їжі. Але це називається позитивною реакцією, через деякий час все відновиться, і людина буде почувати себе нормально. Якщо людину, яка курить довго, змусити кинути палити, то у неї починається психоз, якісь неприємні зміни в організмі. Але це не говорить про те, що людині потрібно палити, в даному випадку нездужання — всього лише позитивна реакція на зцілення.

— Що може трапитися з тими, хто не постить?

— Під час посту людина має особистий досвід подолання різних життєвих труднощів і спокус, а той, хто не постить, позбавлений такого досвіду. Бажаю, щоб всі ми збагачувалися досвідом духовної боротьби, через яку йдемо до духовної досконалості. До цього сьогодні закликає нас Свята Церква. Потрібно пам'ятати і те, що коли людина приєднує до тілесного посту ще й духовний, то у неї починається особливо інтенсивний духовний розвиток, сходження від ступеня до ступеня, або як говорить Свята Церква, духовна досконалість, яке починається на землі і триває вічно у небесному житті.


Комментарии 0

Связаться с нами:

facebookgooglemailodrsstwittervkvk

закрыть

Соц сети