Сила в Україну прийде з вірою в Бога

27 января 2015
3303 просмотра Голосов: 0 Автор:Pavel Nek
article6941.jpg

Вірити можна у що завгодно, і це дає силу. Історія знає людей, які вірили, що Бог є, і страчували безбожників. Історія знає людей, які вірили, що Бога немає, і страчували священиків. Іноді люди вірили навіть у співчуття, у непротивлення, у ненасильство — і віра давала їм сили. Але рідко, бо співчуття та ненасильство занадто важкі для людської природи.


І чим абсурдніша віра, тим краще. Це ще Тертуліан помітив. Вірять у безглузде. Тому віруючого не можна переконати, хоч яку розведи навколо свободу слова. Логічне і очевидне — занадто людського розуму справа. Другий закон термодинаміки можна перевірити, він є предметом досвіду, але не предметом віри, отже, дає лишень парову машину, а от сили та влади не дає.

Силу і владу дають абсурдні вірування. У суперечливого Бога, у великого Путіна, у західну демократію — нічого цього не існує, а, значить, якщо фанатично вірити у щось таке, то сила неодмінно буде з тобою.

Можна ще вірити у гроші. Подумайте тільки — вірити у всесилля жалюгідних папірців, купівельна спроможність яких змінюється щодня під впливом тисячі причин. Віра у гроші називається культом Ваала, релігія, адептів якої у світі більше, ніж послідовників іудаїзму, християнства, ісламу та буддизму разом узятих. Абсолютно абсурдна віра, проте саме вона надає нищівну силу та непомірну владу.

Революція в Україні, війна на Донбасі, теракти в Парижі раз за разом наочно демонструють нам, що сила — у вірі.

Можна, звичайно, виступати проти віри як такої, але це означатиме приректи себе на безсилля.

Втім, рідко кому вдається довести абсурдність віри до абсурду. Можна, але важко. Важко вірити у такі речі, як любов, співчуття, братство, поблажливість і самовідданість. Надто вже вони абсурдні.

УКРОП UA

Похожие статьи:

ОбществоМолитва от авиакатастроф

Новости УкраиныПапа Франциск помолится за Украину

Политические статьиРіздво молитви за Трампа

ОбществоЧому люди не вірять у Бога?

Образование и наукаУкраїнські традиції: Святвечір, що маємо знати про нього?

Комментарии (0)

Связаться с нами:

facebookgooglemailodrsstwittervkvk