Миколі Мартиненку загрожує штраф у 1 мільйон франків і 5 років в’язниці

2 января 2015
5300 просмотров Голосов: 0 Автор:Pavel Nek
article6549.jpg

Про таке можливе покарання в разі доведення його вини, повідомляє «Українська правда» з посиланням на чеське видання Novinky.cz.

Згідно з матеріалом, чеська компанія «Skoda JS (атомне машинобудування) підозрюється у хабарі українському політику Миколі Мартиненку.

«Skoda JS» виробляє обладнання для ядерних електростанцій і отримала замовлення від Енергоатому в 2013 році для трьох ядерних електростанцій.

«Швейцарська прокуратура почала розслідування злочинів – хабарництва іноземних державних посадових осіб і відмивання коштів», – сказано у статті.

Згідно з матеріалами, гроші йшли через рахунок компанії «Bredcrest Investment» в Панамі, бенефіціарним власником якої є пан Мартиненко.

Згідно зі швейцарськими законами Мартиненко загрожує штраф в 1 млн франків і 5 років в’язниці за відмивання грошей.

Цієї осені український уряд повідомив, що Skoda JS повинна брати участь в добудові Хмельницької ядерної електростанції. Skoda JS вже 10 років належить російському холдингу ОМЗ»

Мартиненко є правою рукою прем’єра Арсенія Яценюка. Крім того, він вже кілька скликань ВР очолює комітет з палива і енергетики. За даними експертів, він вважається куратором «Енергоатому».

За даними громадського руху «Чесно», Мартиненко є фігурантом низки журналістських антикорупційних розслідувань. Згідно з матеріалами газети «День», за часів прем’єрства Віктора Ющенка компанія «Брінкфорд», пов’язана з Мартиненком, стала основним оператором «Енергоатому» у роботі з векселями, здійснювала поставки ядерного палива на українські АЕС, а також відправляла відпрацьоване паливо на переробку до Росії. За інформацією видання, після оплати поставок на $250 млн, на українські АЕС фактично поставили паливо лише на $50 млн.

Від «Наших Грошей»

ŠKODA JS a.s. належить російській групі «Объединенные машиностроительные заводы». Контроль над ОМЗ здійснює «Газпромбанк», основним акціонером якого є компанія «Лідер» одного з довірених товаришів Володимира Путіна Юрія Ковальчука.

Після опублікування цієї інформації прес-служба «Народного фронту» випустила заяву «Дискредитація депутата від «Народного фронту» – спроба зірвати добудову двох енергоблоків на ХАЕС».

У партії з невідомих причин стверджують, що компанія Skoda JS «не є підконтрольною росіянам», незважаючи на те, що ця фірма офіційно належить групі «Объединенные машиностроительные заводы». Весь текст заяви:

Спроба дискредитації народного депутата від «Народного фронту» Миколи Мартиненка має на меті вплив на ринок атомної енергетики України з боку Російської Федерації, зокрема зірвати домовленості про добудову 3-го та 4-го енергоблоків на Хмельницькій АЕС.

Як відомо, раніше добудова двох енергоблоків на ХАЕС планувалася за участі російської компанії. Проте з боку РФ за кілька років нічого не було зроблено, процес добудови гальмувався і саботувався. Сьогодні, коли Росія робить все можливе, аби створити в Україні кризу енергоносіїв через припинення постачання газу, це питання є проблемою національної безпеки, оскільки такі енергоблоки сьогодні критично необхідні енергосистемі України.

Саме тому українська сторона ухвалила рішення щодо пошуку іншого партнера. Таким партнером було обрано чеську компанію Skoda JS – традиційного постачальника для модернізації реакторних установок всіх атомних енергоблоків, які експлуатуються в України з середини 1990 років. Вона не є підконтрольною росіянам.

Після того, як було завершено процедуру пошуку потенційного партнера (виробника обладнання для реакторних установок) і були досягнуті попередні домовленості, підписаний меморандум з цього питання, з боку РФ почалася кампанія з дискредитації з метою зірвати ці домовленості.

Очевидно, не випадково, що ця інформація з`явилася у чеському виданні, яке займає виразну проросійську позицію.

Окремо варто зазначити, що Україна продовжує програму диверсифікації постачання ядерного палива для українських АЕС. Сьогодні Україна підписала додаткову угоду до чинного контракту з американською компанією «ВестінгХауз», яка передбачає розширення обсягів співробітництва. Все це дає підстави вважати, що дискредитаційна кампанія проти депутата з проурядової фракції Миколи Мартиненка є провокацією з боку РФ з метою недопущення диверсифікації на ринку атомної енергетики задля подальшої залежності від російських енергоносіїв.

Як відомо, уряд Арсенія Яценюка заявив курс на диверсифікацію енергоносіїв заради енергетичної незалежності України.

nashigroshi.org

Похожие статьи:

ОбществоШтрафы за вождение в нетрезвом виде в 2015

Образование и наукаУ Франції вбили генетично модифіковану вівцю

Автомобильные новостиШтраф за нарушение ПДД можно будет оплатить карточкой

СкандалГде в Киеве больше всего проституток

Новости УкраиныПредприниматели будут платить штраф

Комментарии (0)

Связаться с нами:

facebookgooglemailodrsstwittervkvk