"Надзвичайний стан" в паливно-енергетичній галузі можуть прийняти вже завтра

2 июля 2014
2818 просмотров Голосов: 0 Автор:Pavel Nek
article5201.jpg

 Ідеться про проекти законів "Про особливий період у паливно-енергетичному комплексі" та "Про реформування системи управління єдиної газотранспортної системи України". За підсумками сьогоднішньої наради з президентом Петром Порошенком і спікером парламенту Олександром Турчиновим прем'єр-міністр Арсеній Яценюк повідомив, що ці два питання мають стати першочерговими на засіданні Ради 3 липня. Про це пише "Інтерфакс-Україна".

Яценюк нагадав, що законопроект про газотранспортну систему (ГТС) надасть можливість допустити до її модернізації країни ЄС і США. "Нафтогаз України" і Міністерство енергетики та вугільної промисловості мають незабаром підготувати конференцію, на якій Україна представить нову спільну модель енергоринку за участю країн-членів ЄС, що ратифікувала Енергетичну хартію. У законопроекті про ГТС заплановано зняти обмеження на передання в оренду магістральних газопроводів і підземних сховищ газу (ПСГ) підприємству/підприємствам на платній основі без права відчуження для здійснення функцій оператора ГТС та/або ПСГ. Зазначене передання майна в оренду може здійснюватися виключно з метою та на виконання зобов'язань, узятих Україною відповідно до закону "Про ратифікацію протоколу про приєднання України до договору про заснування Енергетичного Співтовариства" на підставі договору і на умовах, затверджених Кабміном, з урахування принципів дотримання економічної безпеки держави. При цьому функції оператора єдиної ГТС України можуть бути закріплені за підприємством, засновником і власником якого може виступити виключно держава, державне підприємство (володіння не менш як 51% корпоративних прав) або юридична особа (юридичні особи), що належить та контролюється резидентами країн Європейського Союзу, США чи Європейського Енергетичного співтовариства, а також є оператором системи транспортування газу або членом Європейської мережі операторів системи транспортування газу.

Нагадаємо, законопроект вдалося включити до порядку денного Ради 19 червня лише після того, як Яценюк пообіцяв, що потенційних учасників управління українською ГТС відбиратимуть на відкритому конкурсі, а остаточно їх затвердить парламент.

Внесення законопроекту "Про особливий період у ПЕК" до порядку денного також не обійшлося без дискусії, оскільки депутати розкритикували норму, згідно з якою весь газ українського видобутку в разі введення урядом надзвичайної ситуації має надходити виключно на потреби населення за рішенням Кабміну і за встановленою ним ціною.

Також заплановано посилити вимоги до відключення підприємств, які повною мірою не оплачують спожиті енергоресурси. Зокрема теплопостачальні підприємства у разі накопичення боргів за енергоресурси можуть бути обмежені в подачі газу нижче від технологічного мінімуму.

Згідно із законопроектом, також передбачається внести зміни до низки законів, відповідно до яких у разі настання особливого періоду підприємства електроенергетичної та нафтогазової сфери мають працювати відповідно до законів України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", "Про функціонування паливно-енергетичного комплексу в особливий період", незалежно від умов укладених договорів.

 

Комментарии (0)

Связаться с нами:

facebookgooglemailodrsstwittervkvk