Євродепутат: уряд України не може об’єктивно розслідувати сам себе

16 января 2014
4419 просмотров Голосов: 0 Автор:vasylx
article2927.jpg

У політичній групі Європарламенту "Альянс лібералів та демократів за Європу" не вірять, що нинішній український уряд здатен провести чесне розслідування обставин побиття учасників Євромайдану.

У Європарламенті занепокоєні відсутністю поступу в розслідуванні кривавого розгону Євромайдану 30 грудня минулого року. У розмові з DW нідерландський євродепутат Йоганнес Корнеліус ван Баален наголосив, що прозоре розслідування цього інциденту можливе лише в тому разі, якщо його проводитимуть не представники уряду України, а незалежні експерти. Ван Баален є членом групи Європарламенту "Альянс лібералів та демократів за Європу" і входить до складу комітету з питань зовнішньої політики.

Український уряд міг би показати свою добру волю громадянам і призначити спеціальну комісію, до складу якої увійшли б незалежні, можливо, міжнародні експерти з широким мандатом повноважень, наголосив євродепутат. Однак він висловив сумнів, що український уряд погодиться піти на цей крок, оскільки його "не можна назвати демократичним і таким, який завжди діє прозоро".

На переконання європейського політика, громадськість і опозиція "повинні тиснути на українську владу, щоб вона погодилася провести незалежне розслідування" фактів побиття студентів спецпідрозділами МВС. "І ті, хто справді несе відповідальність за насильство проти мирних демонстрантів, має бути покараний", - наголосив євродепутат.

"Не без відома Януковича"

Ван Баален також зауважує, що якщо наказ розпочати "зачистку" Майдану "надходив від людей Януковича, то це не могло робитися без його відома". "В цьому випадку президент мав би вибачитися перед народом і подати у відставку, але я не думаю, що він це зробить", - сказав ван Баален.

Нагадаємо, що під час свого візиту до Києва 6 грудня генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд оголосив, що привіз українській стороні пропозицію створити експертну комісію для проведення об’єктивного та прозорого розслідування усіх обставин драматичної ночі з 30 листопада на 1 грудня. Пропозиція полягає у створенні комісії у складі одного представника від опозиції, одного представника від уряду та одного - від міжнародного співтовариства. Як повідомляв Департамент комунікації РЄ, ця пропозиція була прийнята офіційним Києвом. Проте будь-якої інформації про призначення складу комісії відтоді не надходило.

Похожие статьи:

Новости в миреЄвросоюз закликав провести позачергові вибори до Верховної Ради

Новости в мире​У Європі почалися вибори в Європарламент

Новости ПолитикиЄвропарламент: Росія порушує міжнародне право в Азовському морі

Новости БизнесаНам потрібно 35 мільярдів доларів допомоги - Колобов

Политические статьиВідмивати гроші тепер буде важче

Комментарии (0)

Связаться с нами:

facebookgooglemailodrsstwittervkvk