криза у Росії: рубль та акції дешевшають, кредити дорожчають

3 марта 2014
4516 просмотров Голосов: 0 Автор:Dreamy
article4036.jpg

В умовах рецесії, що насувається, від Центробанку Росії очікували зниження базової ставки. Дії російських військових у Криму примусили регулятора різко посилити грошову політику.

Дії російських військових у Криму та на кордоні з Україною викликали занепокоєність у ділових колах усього світу та негативно відбилися на торгах найважливіших бірж планети. Однак більш за все від них постраждав, як того й очікували, фінансовий ринок самої Росії.

Банк Росії намагається загальмувати девальвацію та інфляцію.

Вранці в понеділок, 3 березня, Рада директорів Банку Росії неочікувано ухвалила рішення підвищити базову відсоткову ставку відразу на 150 пунктів — з 5,5 відсотків до 7 відсотків річних. Таке подорожчання кредитів «спрямоване на запобігання виникненню ризиків для інфляції та фінансової стабільності, пов'язаних з підвищеним рівнем волатильності на фінансових ринках, що спостерігається останнім часом», — пояснив російський Центробанк.

Такий екстрений захід регулятора продиктований прагненням стримати подальшу девальвацію рубля, який швидко дешевшав останні три місяці, а 3 березня відразу після відкриття торгів упав до нових історичних мінімумів як до долара США, так і до єдиної європейської валюти.

Курси акцій падають до рівня світової кризи

Рішучі заходи, вжиті Центробанком, дещо загальмували девальвацію рубля, однак обсяги торгів на Московській біржі були рекордними, що свідчить про великий попит на тверду валюту та дозволяє припустити, що ЦБ РФ проводив великомасштабні інтервенції, іншими словами — у великих обсягах продавав долари та євро зі своїх резервів. Інформагенції з посиланням на трейдерів у Москві повідомляють, що обсяги продажів могли досягнути 10 мільярдів доларів.

Останнім часом багато політиків та бізнесменів вимагали від Банку Росії зниження відсоткових ставок для стимулювання бізнесу та споживчого попиту.

Тож той факт, що у понеділок вранці завалився російський ринок акцій, викликаний як загостренням ситуації навколо Криму, так і типовою реакцією інвесторів на подорожчання кредитних коштів. Під час торгів індекси ММВБ та РТС втратили приблизно 10 відсотків. Рубльові ціни більшості «блакитних фішок» впали на Московській біржі в межах 15 відсотків, зауважує "Інтерфакс".

Дорожчає здешевлена нафта

Агенція Reuters наголошує, що індекс РТС знизився до найнижчої позначки за останні чотири з половиною роки, а падіння акцій «Газпрому» за один день майже на 12 відсотків було найсерйознішим з часу світової фінансової кризи, викликаної банкрутством американського банку Lehman Brothers восени 2008 року. Курс акцій банку ВТБ, зазначає агенція, досягнув найнижчого рівня з липня 2009 року.

Між тим позитивною, з точки зору російського фондового ринку, тенденцією стало підвищення світових цін на нафту, також викликане загостренням ситуації навколо України. Так, барель північноморської марки Brent різко подорожчав у понеділок більш ніж на 2 відсотки та під час ранкових торгів коштував понад 111 доларів. Однак таке зростання наразі тільки частково компенсує зниження котировок, що спостерігалися з початку року та торкнулись й російської марки Urals.

Її середня ціна становила у січні-лютому 106,9 доларів, повідомила агенція "Інтерфакс-АФИ" з посиланням на експерта російського міністерства фінансів Олександра Саковича. Він вказав, що у порівнянні з аналогічним періодом минулого року ціна знизилась, таким чином, на 5,5 відсотків. При цьому у лютому нафта подешевшала у порівнянні з холодним лютим 2013 року на 6,1 відсотка.

Похожие статьи:

Новости УкраиныВ Україні 102 населених пункти залишаються без світла, із заметів звільнено 97 осіб - ДСНС

Новости ПолитикиВіктор Пєлєвін про ситуацію в Україні

Новости Сельского хозяйстваУкраина с начала маркетингового года экспортировала 17,6 млн тонн зерновых

Новости БизнесаНаркотрафик.UA.

Новости УкраиныРибак відкинув можливість введення НС в Україні

Комментарии (0)

Связаться с нами:

facebookgooglemailodrsstwittervkvk