7 одкровень бізнесменів: що вас може очікувати?

14 февраля 2014
5616 просмотров Голосов: 0 Автор:Евген Скил
article3760.jpg

Люди починають свій бізнес, щоб зробити спробу змінити світ. Найчастіше, у них є блискуча ідея, команда однодумців, сякий капітал, план дій і ще набір стереотипів про те, що являє собою життя підприємця.

Після першого ж зіткнення з суворою реальністю від колишніх планів і ілюзій не залишається і сліду. Отже, чого ж підприємці зовсім не очікують, коли відкривають свою справу.

1. Запуск проекту — це четверта частина шляху

Здається, що основні складності завершаться із запуском проекту. Весь сумбур припиниться, почнеться більш — менш нормальне життя. Але не тут-то було.

— Запуск проекту — це приблизно чверть шляху, — говорить Юрій Ліфшиц, співзасновник коворкінг-центру «Зона дії». — Ми підійшли до моменту, коли послуга чи продукт створені, є перші клієнти, йде повноцінна операційна діяльність. На старті здавалося, що це і є мета, що в цей момент можна буде відпочити. На ділі — це лише перший етап, тепер починається основна робота: оптимізація процесів, активна реклама, підвищення якості послуг, розширення сфери діяльності, масштабування. Невиправдані очікування пов'язані з тим, що підприємці частенько перебільшують значення продукту, недооцінюючи складність і важливість маркетингу.

2. Виявляється, в світі не вистачає людей

Коли дивишся на світ очима менеджера, здається, що цікавих вакансій на порядок менше, ніж гідних людей. Коли стаєш підприємцем, світ перевертається.

— Знайти відповідального, професійного співробітника — це досить нетривіальне завдання, — констатує Гавриїл Леві, генеральний директор «Щоденника». При цьому, стартапу або невеликий компанії, що діє в умовах турбулентності, отримати хорошого менеджера виявляється особливо важко.

— Більшість людей хочуть працювати на стабільній роботі, де буде зростаюча зарплата, — каже Олександр Кім, засновник travel-проектів. — У нас немає сильної культури підприємності й створювати нове.

3. Багато працювати — не панацея

Стартапери культивують роботу на знос. Вважається, що зробити свою компанію, не угробивши при цьому все своє життя, попросту неможливо. Але співзасновник «LessAccounting» Аллан Бранч одного разу зрозумів, що це шлях в нікуди.

— Ми з моїм партнером працювали більше вісімдесяти годин на тиждень замість звичайних сорока, — зізнавався він. — Коли ми довели себе до точки згоряння, усвідомили, що працювати в два рази більше не означає просувати компанію в два рази швидше. За фактом додаткові сорок робочих годин завжди були не такими продуктивними, як перші сорок. Зараз, розуміючи, що в бізнесі справи і робота завжди нескінченні, о 4 годині дня ми вимикаємо свої комп'ютери і йдемо додому відпочивати.

4. Бухоблік забирає половину життя

Мало хто починає свій бізнес, щоб займатися бухобліком. І мало хто готується до того, що основний час буде займати різна малоприємна рутина, а не великі звершення.

— Моїм першим бізнесом була веб-студія, — говорить В'ячеслав Семенчук, засновник «My-Apps» — Це був інтернет-бізнес, але дуже швидко ми зрозуміли, що це не якийсь міфічний спосіб заробітку, а звичайний різновид класичного бізнесу, просто з новим класом послуг. Для нього вимагається компанія, бухгалтерський облік, спілкування з клієнтами, документообіг та інші «радощі». Всі ці процеси вимагали дуже багато часу, і власне на саму професійну діяльність йшло часто менше його половини.

5. Купувати — це складно

Коли у вас немає грошей, починати складно. Але коли гроші є, життя теж не цукор — виявляється, витрачати їх зовсім не так просто.

-Закупівля виявилися набагато складнішою проблемою, ніж мені здавалося, — зізнається Юрій Ліфшиц. — На вибір підрядника по логотипу або ролику йде багато часу. Мікрофони, насоси для туалетів, проектор, стільці.… Перші покупки часто були повз, доводилося заново виділяти бюджети і робити повторний, більш продуманий вибір рішень. Бажання заощадити найчастіше приводило до зворотних результатів.

6. Якщо товар проданий, це ще не означає, що ви отримаєте гроші

Проблеми дебіторської заборгованості — це не те, чим хочеться забивати собі голову на шляху до великих звершень. Однак неплатежі і порожні рахунки — це та реальність, з якою підприємцю доводиться стикатися вже на самому початку шляху. Незабаром картина світу перетворюється: стає ясно, що все всім повинні, ніхто нікому не платить вчасно, так влаштоване життя.

— Затримки платежів для малого бізнесу критичні, так як немає фінансової подушки, — говорить В'ячеслав Семенчук. — Створюючи свій малий бізнес, потрібно бути готовим до невиплат і обману з боку клієнтів. Треба морально бути готовим не одержати свою «зарплату» за поточний місяць, так як тут немає роботодавця, а є тільки ви як підприємець. На старті це дуже важко.

7. Все йде не за планом

Починаючи бізнес, підприємець, як правило, має план, якому він має намір чітко дотримуватися. Протягом перших місяців стає ясно, що його можна повісити в рамці на стіну для прикраси інтер'єру — іншої користі від нього немає. Реальність занадто непередбачувана — важливо вчасно перебудуватися і навчитися діяти за обставинами.

— Череда незначних і, здавалося б, малоефективних випадковостей може призвести до глобального рішенням, яке ніколи б не прийшло мені в голову без цих невеликих, але дуже важливих нюансів, — зізнається Макс Лакмус, творець ресурсу «Planeta». — Ви тільки не подумайте, що я йду в езотерику. Але я все більше переконуюся в тому, що випадковостей не буває. Тепер я звертаю увагу на кожну дрібницю, яку розглядаю як портал в паралельну реальність, а не як шестерінку в ретельно вивіреному механізмі бізнес-процесів.

Похожие статьи:

Здоровье и медицина10 порад тим, хто кидає палити

Здоровье и медицинаП'ять простих трюків, щоб поліпшити вашу пам'ять

Здоровье и медицинаАлкоголь і спорт: чи можна поєднувати?

ОбществоЯк вести сімейний бюджет при нерегулярному заробітку?

Здоровье и медицина10 хитрощів, що допомагають запобігти старінню

Комментарии (1)

Связаться с нами:

facebookgooglemailodrsstwittervkvk