Чотири причини, за якими Путін вже програє на Україні

4 марта 2014
5037 просмотров Голосов: 0 Автор:Евген Скил
article4060.jpg

Очевидно, що Володимир Путін не може вийти переможцем з конфлікту на Україні, принаймні, якщо зіставити його збиток і його виграш, пише оглядач «Time» Саймон Шустер.

— У кращому випадку це буде піррова перемога, в гіршому — повна катастрофа, — вважає автор, наводячи свої аргументи.

У Росії вторгнення представляється одним з найбільш непопулярних рішень, прийнятих коли-небудь Путіним. За даними Всеросійського центру вивчення громадської думки, 73 % з 1600 опитаних відкидають його, вважаючи, що Росія не повинна втручатися в конфлікт між владою та опозицією на Україні. Лише 15 % сказали «так», а це національний консенсус.

Економічні наслідки для Росії приголомшливі вже зараз. На відкритті торгів в понеділок вранці інвестори першою справою відреагували на російське вторгнення на Україну в минулі вихідні — в результаті російські фондові індекси впали більш ніж на 10 %. Іншими словами, протягом дня вартість акцій знизилася на 60 млрд доларів — а це більше, ніж Росія витратила на підготовку до зимових Олімпійських ігор в Сочі.

Навіть найближчі союзники Росії не хочуть в цьому брати участь. Казахстан, учасник найважливішого регіонального альянсу Росії на пострадянському просторі, виступив з несхвальним заявою. Це стало першим випадком, коли лідери Казахстану відвернулися від Росії в такому важливому стратегічному питанні.

— Казахстан закликає всі залучені сторони відмовитися від силових варіантів врегулювання ситуації, — йдеться в заяві його МЗС.

Китай, який довгий час був мовчазним партнером Росії з усіх питань глобальної безпеки від Сирії до Ірану, також виступив з обережними заявами щодо дій Росії на Україну.

— Довгострокова позиція Китаю полягає у невтручанні у внутрішні справи інших, — йдеться в заяві МЗС цієї країни.

Ізоляція Росії від Заходу істотно поглибиться. Путін планував у червні вітати в Сочі лідерів клубу західних держав G-8. Але в неділю всі вони заявили, що призупинили свою підготовку до відвідування саміту на знак протесту проти вторгнення Росії на Україну. А Путін так домагався місця за столом переговорів з лідерами західного світу, зауважує Шустер.

Не менше занепокоєння викликають економічні санкції, які готує Захід у відповідь на російську інтервенцію. Залежно від своєї інтенсивності вони можуть позбавити російські компанії і підприємців можливості отримувати кредити на Заході і торгувати з більшістю економік світу.

А яка вигода для Путіна? Вона невелика, принаймні в порівнянні зі збитком, який він може накликати на Росію і себе. Відправляючи війська в Крим і потенційно на Східну Україну, Росія могла б забезпечити буфер для свого флоту на західному кордоні. З точки зору військових, це важливий пріоритет і він стоїть жертв.

— Дії Путіна в минулі вихідні показали, що він уважно прислухається до своїх генералів — і в той же час ігнорує обурення, що доноситься з усіх інших сторін, — підсумовує автор.

Похожие статьи:

Новости ПолитикиПутін просить дозволу на введення військ на територію України

ОбществоПутін подарував «Його Ясновельможності» Януковичу сочинську медаль

Новости ОбществаДиверсанти РФ до 9 травня планують провокації в Києві та у семи регіонах

Новости ПолитикиРада зібралася на позачергове засідання

Новости ПолитикиЯнукович збирається до Путіна - адміністрація президента

Комментарии (0)

Связаться с нами:

facebookgooglemailodrsstwittervkvk