Галопом по Європах. Коли Україна отримає безвізовий режим?

24 декабря 2014
3541 просмотр Голосов: 0 Автор:Pavel Nek
article6455.jpg

Під час зустрічі з журналістами, голова представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінські висловився з приводу майбутнього України в ЄС.


«Багато думок і дискусій в Україні про якісь дати і символіку. Але мова не йде про декларації. Європейський Союз — спільнота, заснована на спроможності членів реалізовувати права і виконувати обов'язки», — підкреслив він.

Аналізуючи перспективи України в ЄС, він сказав:«сьогодні немає жодних умов, щоб подавати заявку на членство. А я не буду спекулювати, що станеться через 5 років. Потрібно подивитися, яким шляхом піде Україна за цей час».

Найбільш реальним та швидким для України є скасування безвізового режиму, але для цього слід виконати ряд кроків.

«До Ризького саміту залишилося 5 місяців. Потрібно використати цей час і зробити те, що надасть можливість європейським країнам прийняти позитивне рішення», — підсумував Томбінські.

Тим часом, багато експертів налаштовані з цього приводу не дуже оптимістично. Наприклад, науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко не виключає, що Україна може отримати безвізовий режим з ЄС в 2016 році.
Він зазначив, що набуття безвізового режиму між Україною і ЄС не буде автоматичним.

«Проблеми на сході можуть хитнути ситуацію в той чи інший бік. На сьогодні ситуація така, що від розвитку подій багато що залежить», — сказав він.

Водночас Сушко зазначив, що з боку ЄС є “недвозначні сигнали” про те, що якщо Україна продемонструє свою здатність впоратися з ключовими викликами — при цьому не йдеться про повне врегулювання конфлікту на сході, то цей конфлікт не стане перешкодою для безвізового режиму.

До слова, ще 5 листопада прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні уряду заявив: “Зараз для того, щоб ми ефективно виконували безвізовий режим, уряд приймає рішення про виділення 150 млн грн на придбання більш як 600 терміналів для видачі біометричних паспортів. Тому що я не вдоволений тим, як Державна міграційна служба виконує доручення уряду щодо запровадження видачі біометричних паспортів. 35 тис. паспортів на місяць — це означає черга в кожній області для отримання відповідного паспорта. Ми зараз 150 тисяч видаємо. Тому ми з міністром провели нараду, у нас є 2 місяці. Сьогодні ми приймаємо рішення виділити 150 млн, більше 600 терміналів купимо, це означає, що фактично в кожному районі ми поставимо відповідний термінал”, — зазначив прем'єр. За його словами, до кінця січня 2015 року система повинна працювати.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко заявив, що процес лібералізації візового режиму між Україною та Євросоюзом буде завершено до Ризького саміту, який відбудеться в травні 2015 року.
Рада асоціації Україна — ЄС 15 грудня підтвердила курс на запровадження безвізового режиму між ЄС і Україною.

ukrop-ua.net

Похожие статьи:

Новости в миреэкстренный саммит ЕС на 6 марта

Новости в миреРада Європи констатує зростання антисемітизму в європейських країнах

Новости ОбществаЗа что убили Каддафи

Новости Украины​Україна імпортувала через Польщу 4 млн кубометрів газу за один день

Новости Общества​Біометричний паспорт українці отримають до кінця року - Яценюк

Комментарии (0)

Связаться с нами:

facebookgooglemailodrsstwittervkvk